Muffiny patria k veľmi obľúbeným sladkostiam. Ich príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládnu aj úplní amatéri. Navyše zaberie iba pár minút a samotné pečenie taktiež netrvá dlho. ďalšou výhodou týchto koláčikov je to, že do nich môžete pridať, v podstate akékoľvek suroviny. Ak máte radi ananás, skúste si pripraviť kokosovo-ananásovú pochúťku, ktorá je navyše i veľmi zdravá.
Na cesto budete potrebovať :
- jeden balíček prášku do pečiva ( poprípade sóda bikarbóna )
- päťdesiat gramov kokosu ( strúhaný )
- päťdesiat gramov trstinového cukru ( môžete ho nahradiť tiež kokosovým, alebo klasickým bielym cukrom )
- stopäťdesiat hladkej múky ( ideálne špaldovej, alebo celozrnnej )
- tri väčšie vajíčka ( ideálne „free range“ )
- sedemdesiat gramov masla ( môžete použiť aj ghee maslo )
- dva a pol decilitra ananásovej šťavy ( najlepšia je čerstvo odšťavená, ak nemáte odšťavovač, použite šťavu nie koncentrát )
- stotridsať bieleho, nízkotučného jogurtu
Na plnku budete potrebovať :
- citrónovú kôru
- stopäťdesiat gramov bieleho jogurtu (plnotučného)
- čerstvú mätu
Postup prípravy :
- Cukor spolu s vajíčkami vyšľahajte do tuhej peny.
- Roztopte maslo.
- Roztopené maslo, spolu s bielym jogurtom opatrne zamiešajte do peny.
- Keď bude všetko rozmiešané dohladka, prilejte do peny ananásovú šťavu.
- Všetky suché suroviny, teda prášok do pečiva, múku a nastrúhaný kokos, spolu dobre premiešajte a pridajte do peny.
- Cesto bude mať na konci redšiu konzistenciu. Nalejte ho do košíčkov na muffiny. Nezabudnite na to, že cesto zväčší svoj objem minimálne dvakrát. Preto ho nikdy nenalievajte až po vrch.
- Rúru si predhrejte na stošesťdesiat stupňov Celzia a koláčiky pečte pätnásť až dvadsať minút. Konkrétny čas záleží od danej rúry. Počas pečenia ich preto môžete skontrolovať špáradlom. Ak vám na ňom neostane žiadna vlhká časť, pochúťka je hotová.
- Polevu si pripravíte tak, že zmiešate všetky suroviny. nechajte ju stuhnúť v chladničke a nalejte na hotové koláčiky.