Kto by nemiloval čokoládu. Ženy si síce pri jej maškrtení predstavujú hlavne pribúdajúce kilogramy, ale v správnej miere je čokoláda zdravá a má viaceré benefity pre naše zdravie. Čokoláda sa vyrába po celom svete a má milióny fanúšikov, ktorí ju zbožňujú. Iste je vám známe, že sa vyrába z plodov kakaovníka. Jej pôvod je pravdepodobne z Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi. Do Európy je doviezol Krištof Kolumbus v 15. storočí, ale zo začiatku sa veľmi neujala. Až o dve storočia neskôr sa rozšírila a našla si milióny priaznivcov. Čokoláda sa dá konzumovať samostatne, ale pridáva sa aj do viacerých pokrmov. Poznáme mnoho typov čokolády – mliečnu, bielu, tmavú a najkvalitnejšiu couverture (obsahuje viac ako 70 % kakaa).
Táto maškrta je naozaj veľmi zdravá. Samozrejme, že nie jej náhrady, ale pravá s vysokým obsahom kakaového masla. Preto pri kúpe čokolády dávajte pozor, čo je uvedené v jej zložení. Takže v čom všetkom nám čokoláda pomáha? Obsahuje antioxidanty (flavoidy), vápnik, horčík, draslík, množstvo vitamínov a vlákninu. Je výborná ak máte problémy s črevami a to konkrétne so zápalom. Kakao obsiahnuté v čokoláde veľmi dobre pôsobí na priateľské baktérie v črevách. Pomáha aj so zápalmi v našom tele, znižuje hladinu LDL cholesterolu, ktorý škodí našim cievam. Vie nám upraviť krvný tlak, zlepšuje funkciu mozgu, znižuje riziko mozgovej príhody, pomáha zvyšovať výkon v športe a priaznivo pôsobí na vývoj plodu počas tehotenstva.
Čokoládu si môžete uvariť aj doma. Recept na jej prípravu je naozaj jednoduchý. Pripravte si 250 g práškového cukru, 100 g kvalitného kakaa, 200 g rastlinného tuku, vanilkový cukor a vanilkový puding. Ak chcete mať čokoládu ochutenú, môžete použiť aj mandle, či hrozienka. Tuk zmiešajte so všetkými surovinami a vytvorte v mixéry hladkú hmotu, následne ju krátko povarte. Horúcu zmes nalejte do foriem, z ktorých ju po vychladnutí vyklopíte. Fantázii sa medze nekladú, z domácej čokolády môžete vytvoriť rôzne tvary a dochutiť ju orieškami.